Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V REDU Več o piškotkih...

Blogi     [ Iskanje... ]
crt
Prva stran · Vizitka

Drobtinice o borznih in drugih zadevah.
Arhiv
Iskalnik
Čas za skok navzgor?
, 24.11.2008 17:11:20 · Makro, Razviti trgi
Zadnja sprememba: Gustl 25.11.2008 12:38:50
V petek smo slišali, da so menda trgi pozdravljali načrtovano imenovanje gospoda Geithnerja za finančnega ministra ZDA. Borze v ZDA so dobile lep pospešek in ta se je, kot je večino časa praksa, razširil po svetu.

Osebno se mi zdi ta razlaga bolj v slogu "nek dogodek pa vendar moramo izpostaviti" kot kaj res vsebinsko kritičnega. Bolj pa je - zaradi gibanja dolarja, ki ravnokar za spremembo nekoliko slabi - zanimivo vprašanje, ali smo za nek čas (žal neznane dolžine :) zaključili z etapo trga, katere dosedanji vrhunec smo videvali predvsem v tem in prejšnjem mesecu.

Spopad velikanov

Bistveni element te etape je (prej prisilna kot taktična) likvidacija dolgih pozicij v vsem živem - delnicah, dolžniških in izvedenih instrumentih razen državnih papirjev ZDA, v surovinskem kompleksu... - in vzpon valut, iz katerih je prihajalo kreditiranje.

K slednjim, kakor vidim zadeve, poleg klasičnega jena spada tudi dolar. K rasti dolarja je pripomogla tudi vrnitev domov plime denarja ameriških vlagateljev, ki se je v minulih letih razlezla po trgih v razvoju.

Vzpon dolarja, ki je malo zmešal štrene mnogim enosmernim zgodbam, ter borzno klanje sta tako dva obraza istega procesa. Ta anti-korelacija se lahko mirno nadaljuje, vprašanje je le, ali in kdaj se bo nadaljevala v zrcalni sliki: usihanje dolarja, ki daje prostor rasti različnih borznih naložb.

Cela reč je konceptualno gledano pojavna oblika zgodbe o tem, katera od sil bo prevladala: deflacijska, ki jo poganja rušenje planeta kreditov, ali inflacijska, ki izhaja iz razkošnih reševalnih poskusov svetovnih političnih in denarnih oblasti.

Izid ni samoumeven. Kot omenjeno v tekstu Mali hudič odhaja, prihaja veliki, ki je skušal pravočasno predstaviti ta spopad, ima tisti, ki pravi, da ve, kako in kdaj se bo to izšlo, predvsem zelo dobro mnenje o samem sebi. Znotraj velike uganke o "končnem izidu" (konca ni, življenje teče dalje) pa je milijon drobnih jurišev, ko prevlada ena ali druga plat.

Kje je protiofenziva

Posebnost tokratnega medvedjega trga za delnice je (zgodovinsko za ZDA kot tisti trg, kjer se sploh lahko gremo neko resno zgodovino) hitrost padanja.

Posebnost pa je - takole čez prst, morda se strinjate - tudi to, da že nekam hudo dolgo, vsaj merjeno po velikosti premikov, ni bilo kontraofenzive navzgor - torej opaznejšega vzpona, denimo 30%, znotraj sicer še vedno navzdol usmerjenega osnovnega trenda.

Taki kontra-premiki so sicer normalna stvar. Da so lahko zelo veliki - ne da bi pri tem raztrgali glavno smer - je nedavno lepo prikazal Gustl v objavi, ki sicer ni bila deležna lepega sprejema, vendar je to bolj problem občinstva kot samih dejstev. Običajno je glavni problem to, kako se jih udeležiti in hkrati še vedno odnesti celo kožo, ko se upehajo; tokrat pa izstopa to, da ... Jih ni.

Res bi bilo daleč od presenečenja, če zdajle gledamo prve znake takšnega vmesnega poskusa oživljanja. Pri odločanju, ali bo šlo ali ne, spremljajte predvsem dolar. Njegovo morebitno nadaljno upadanje odpira prostor vzponu.

Vendar pozor...

V kakšni vlogi nastopate?

Vlagatelje lahko po moje razdelimo na skladiščnike, ki se naložijo in dajo mir v upanju, da je dolgoročnost njihov zaveznik (hm...) - ter trgovce, ki skušajo iztisniti čimveč iz valovanja trga.

Če ste zares skladiščnik, vas gibanje trga baje tako ali tako sploh ne zadeva.

Če ste zares trgovec, potem morate imeti izdelane lastne poglede in vas tekst sploh ne zadeva.

Ampak med obema pozicijama je kar precej prostora. Ta prostor je žal gosto naseljen z vsemi, ki ne bi želeli biti povsem tisto prvo, nimajo pa pogojev (časa, pozornosti, poznavanja, orodij...), da bi bili tisto drugo.

"Žal" zato, ker je ravno taka ne tič - ne miš pozicija precej samomorilska. Vodi v situacije, ko imate vse narejeno na pol in stalno lovite trg za rep; to krvavo stane, vmesne epizode plusov pa človeka prepričujejo, naj vendarle ostane v igri. Strošek amortizacije človeškega materiala je zelo visok.

Dobro razmislite o svoji situaciji; preberite tekst na to temo, pisan v času, ko vam je lahko še zelo prav prišel, in se temeljito pomenite z ogledalom. Ja, kljub temu, da ste tak nasvet lahko že desetkrat prebrali. Ravno zato.

Pričakovanja in domače branje

Namen te in drugih mojih objav ni to, da bi izvedeli, da kupite pri X in prodajte pri Y in bo zagotovljen zaslužek. Prepričan sem namreč, da je napovedovanje tečajev jalovo početje in opij za ljudstvo, ki si ga vedno znova želi.

Če ste brali v upanju, da boste našli kaj takega, ste zdaj slabe volje. Naredite uslugo sebi in meni in nehajte brati te tekste. Hvala.

Je pa namen to, da bi vam pomagal opaziti ali razmisliti kakšno zadevo, ki bi sicer morda šla mimo vas in bi se ji kasneje čudili.

Predlagam vam, da si pri tem pomagate tudi (vsaj) z naslednjimi viri, ki jih imam po kar obsežnem in dolgotrajnem pregledovanju ponudbe za zelo dobre:

* FT Alphaville

* Macro man

* Minyanville

* Naked Capitalism

* London Banker

* FinTAG

Vaša ocena:
Slabo  Dobro
Povprečna ocena 0.00 ( 0 ocen )
Slabo  Dobro

    

Napišite svoj komentar

Komentirajo lahko le uporabniki, ki se prijavijo s svojim uporabniškim imenom.

Če ga še nimate, ga lahko pridobite brezplačno.

Ime: 
Geslo: 
 
Indeks%Tečaj
SBITOP0,89%717,59
Delnica%Tečaj
KRKG0,19%52,90
PETG2,52%325,00
TLSG-0,56%71,10
MELR0,00%68,00
KBMR0,00%0,00
GRVG3,90%6,00
Sklad%VEPDatum
KD Indija - Kitajska, delniški2,272,390021.11.17
Infond BRIC, delniški podsklad2,1625,264021.11.17
KD Novi trgi, delniški1,887,510021.11.17
NLB Skladi - Zahodni Balkan delniški-0,151,554721.11.17
Fleksibilni mešani podsklad – Jugovzhodna Evropa ALTA.SI-0,380,921321.11.17
Podsklad denarnega trga ALTA MONEY MARKET0,001,045621.11.17
Vir: Vzajemci.com
ValutaRazmerjeČas
EURUSD1,16232.11.
EURCHF1,16632.11.
USDJPY114,11302.11.
USDCHF1,00352.11.