Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V REDU Več o piškotkih...

Blogi     [ Iskanje... ]
Finančni Trgi
Prva stran · Vizitka

Finančni Trgi - združenje dolgoletnih in izkušenih trgovalcev s področja različnih finančnih instrumentov.
Arhiv
Iskalnik
Kako ugotoviti ali je določen trg podcenjen?
, 04.09.2013 11:07:17
Najboljši trenutek za investiranje na določen trg je takrat, ko je močno podcenjen, saj so takrat pričakovani dolgoročni donosi najvišji. Vendar kako vemo ali je trg podcenjen?

Vedno, ko je določen trg podcenjen (enako velja tudi za posamezne delnice oz. naložbe), se navzven kažejo določene značilnosti. Prva takšna značilnost je prepričanje investitorjev, katerih odraz posledično povzamejo mediji.


Že samo zato, ker so investitorji v povprečju pesimistični, pomeni, da prodajajo naložbe na tem trgu in posledično cene padajo. Ker so pa mediji le odraz mnenj v realnosti, lahko v medijih v času podcenjenosti določenega trga zasledimo predvsem negativna mnenja o investiranju v njega.

Podobno velja za precenjenost trga, predvsem pa v času ko nastaja balonček – takrat so investitorji evforični nad določeno naložbo, mediji pa to evforijo povzamejo v svojih prispevkih (kar lahko nadaljno povzroči še večjo evforijo). Takšnim evforijam pa lahko sledi samo eno – pok balončka, saj so tisti, ki so bili prepričani v rast cen, naložbe že kupili in jih dokupovali, dokler jim za to ni zmanjkalo sredstev. Ko pa se prvi izmed njih odločijo za prodajo, cene padejo in tisti, ki so prišli relativno pozno na precenjen trg, imajo izgube. Ker pa izgub ne prenesejo, tudi oni svoje naložbe prodajo in pošljejo cene še nižje, vse dokler ne začnejo prodajati tudi tisti, ki so v tej naložbi z vzvodom, kar pa lahko povzroči paniko na trgu in sesutje cen.

Podcenjeni trgi imajo v skupnem tudi to, da je bila relativna rast cen v primerjavi z drugimi trgi zelo nizka, ponavadi negativna. To je najenostavneje preveriti z donosi v zadnjih nekaj mesecih in letih. Če so recimo razviti trgi v zadnjih dveh letih narasli za 50 odstotkov, naš izbrani trg (za katerega sumimo, da je podcenjen), pa je izgubil 20 odstotkov, je to dober znak, da je verjetno res podcenjen. Podobno naredimo primerjavo na letnem, polletnem in nekaj-mesečnem nivoju. Precenjeni trgi pa kaže prav nasprotno značilnost – v primerjavi z drugimi trgi so imeli izvrstno rast v prej omenjenih časovnih okvirjih.

Sama relativna moč, kot se primerjava preteklih donosov imenuje, ni nujno zadostni pogoj, da bo podcenjen trg pričel pridobivat na vrednosti. Zelo pomembno je tudi, da se začneta fundamentalna in makroekonosmka slika izboljševati. To lahko opazimo s spremljanjem vodilnih makroekonomsih indikatorjev, ki nam kažejo kakšno je stanje gospodarstva v zadnjem mesecu. Najpogosteje se uporabljajo makro indikatorji kot je industrijska proizvodnja, rast prodaje na drobno, število novozaposlenih (čeprav je to t.i. lagging indikator) ter rast prihodkov posameznikov.

Izboljšanje fundamentalne slike pa lahko najhitreje opazimo v napovedanih dobičkih podjetij, ki nam jih podajo analitiki. Analitiki pozorno spremljajo kaj se s podjetjem dogaja, pri napovedovanju prihodnjih dobičkov so pa relativno natančni predvsem zaradi tega, ker jim podjetja sama sporočijo t.i. guidance, ki je njhova ocena pričakovanega dobička. Ko začnejo pričakovni dobički naraščat, je to ponavadi zaradi višjih pričakovanj vodilnih v podjetjih, saj analitikom sporočajo višje pričakovane dobičke.

Najpogosteje omenjena skupna značilnost podcenjenih trgov pa je razmerje med trenutno ceno in fundamentalno vrednostjo. Pri ocenjevanju fundamentalne vrednosti imamo veliko možnosti. Lahko vzamemo knjigovodsko vrednost delnice in jo primerjamo s trenutno ceno na trgu. Tako dobimo t.i. P/B razmerje, ki nam pokaže ali je trg podcenjen. Na spodnjem grafu lahko vidimo primerjavo P/B razmerij različniih trgov v razvoju. Opazimo, da so po tem razmerju najbolj podcenjene delnice v Rusiji in v Grčiji. (slika P/B Ratios)

slika

Če namesto knjigovodske vrednosti vzamemo dobičke podjetij v zadnjem letu, dobimo t.i. P/E razmerje, ki je najbolj popularno. Nizko P/E razmerje določenega trga pomeni, da je trg podcenjen in bo v prihodnje imel verjetno višje donose. Tukaj moramo paziti, saj P/E razmerja celotnih trgov delujejo bolje pri napovedovanju prihodnjih donosov, kot pa pri posameznih delnicah, pri katerih lahko P/E razmerje poskoči neverjetno visoko (primer TSLA).

P/E razmerja celotnega trga se izračuna kot obteženo povprečje P/E razmerij posameznih delnic na tem trgu. Uteži se ponavadi določijo glede na velikost podjetja, večje kot je podjetje, večji vplih bo njegovo P/E razmerje na skupno razmerje. Na spodnjem grafu lahko vidimo primer podcenjenosti kitajskega delniškega trga glede na preteklost z uporabo razmerja med ceno in pričakovanimi dobički.

slika

Enostaven pregled podcenjenih trgov po P/E razmerju lahko naredimo na skladih, ki kotirajo na borzah (ETF). Podatki so prosto dostopni in so tudi ažurni, kar je zelo pomembno pri investiranju. V spodnji tabeli lahko vidimo deset najbolj podcenjenih ETF-ov po P/E razmerju (celoten seznam lahko najdete tu: http://etfdb.com/compare/lowest-pe-ratio/no-leveraged/)

slika

Opazimo lahko, da je Rusija znova med najbolj podcenjenimi trgi, sledijo Vzhodna Evropa, Indija in Egipt. Glede na te fundamentalne faktorje so ti trgi najbolj podcenjeni, prav tako se v medijih pojavlja vedno več pesimističnih prispevkov, ki opozarjajo, da investiranje v te trge ni pametno. Edini pogoj, da bi bili ti trgi vrhunska naložba je rast pričakovanih dobičkov. Do tega pa nažalost še ni prišlo, zato moramo pri investiranju v izbrane trge biti pazljivi, saj lahko pred visoko rastjo pridejo še večji padci (najprej padec večji od 20, mogoče 30 odstotkov, šele nato rast).

Luka Gubo, vodilni analitik
Sprva objavljeno na FinancniTrgi.com

Vaša ocena:
Slabo  Dobro
Povprečna ocena 0.00 ( 0 ocen )
Slabo  Dobro

    

Vnos komentarjev ni na voljo.


Indeks%Tečaj
SBITOP0,89%717,59
Delnica%Tečaj
KRKG0,19%52,90
PETG2,52%325,00
TLSG-0,56%71,10
MELR0,00%68,00
KBMR0,00%0,00
GRVG3,90%6,00
Sklad%VEPDatum
KD Indija - Kitajska, delniški2,272,390021.11.17
Infond BRIC, delniški podsklad2,1625,264021.11.17
KD Novi trgi, delniški1,887,510021.11.17
NLB Skladi - Zahodni Balkan delniški-0,151,554721.11.17
Fleksibilni mešani podsklad – Jugovzhodna Evropa ALTA.SI-0,380,921321.11.17
Podsklad denarnega trga ALTA MONEY MARKET0,001,045621.11.17
Vir: Vzajemci.com
ValutaRazmerjeČas
EURUSD1,16232.11.
EURCHF1,16632.11.
USDJPY114,11302.11.
USDCHF1,00352.11.