Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Z nadaljno uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V REDU Več o piškotkih...

Blogi     [ Iskanje... ]
Davčni Martin Krpan
Prva stran · Vizitka

www.davkoplacevalci.com
Arhiv
Rubrike
ni še objav
Iskalnik
Borci za davke in noč čarovnic
, 24.10.2013 10:41:04
Besede, ki mi gredo težko z jezika: »Ali vas je strah države, kjer se »davčni svetovalec«, predsednica vlade, predsednik »leve« politične stranke ter sindikati borijo, kdo bo proizvedel bolj bebavo idejo za lupanje davkoplačevalcev? In to ob dejstvu, da je povprečna davčna obremenitev slovenskih državljanov in gospodarskih subjektov v svetovnem vrhu? Ne se bat, pljunite na takšno državo!«

Čeprav je do noči čarovnic še kar nekaj dni, vrli podporniki lupanja davkoplačevalcev (ob izraziti podpori javnega sektorja in vseh ostalih prisesancev na aorto davkoplačevalskega denarja) vedno znova in znova gledajo v kristalno kroglo in tekmujejo v bebavih izjavah, kaj se še da v tej Sloveniji obdavčiti. Seveda je obdavčitev potrebno obravnavati v najširšem pomenu besede – ne gre samo za davke v klasičnem pomenu besede, temveč tudi prispevke, dohodnino, takse …

Hkrati mnogi spregledajo povečevanje pristojnosti davčnemu organu in zmanjševanje pravic davkoplačevalcev, čeprav – odkrito povedano – le-ti v bistvu glede na nekatere odločitve delovanje davčnega organa in nedelovanja pravne države pravic v praktičnem pomenu besede sploh nimajo! Ker nekateri davčni utajevalci »glumijo fikus« in jih davčni inšpektorji ne bi našli, pa čeprav bi jih imeli pri sebi v kotu pisarne, je očitno potrebno dati neomejena pooblastila davčnemu organu, da bo lahko le-ta udrihal tudi po poštenem davkoplačevalcu. Vse za dodaten iztisnjen euro, da bodo zadovoljni borci za davke in zadovoljeni prisesanci na državne jasli.

Čeprav za novo direktorico davčnega organa nisem nikdar slišal v življenju in je ne poznam, pa čeprav se že cca. 25 let ukvarjam z davki, je očitno stopila na pot, da bo prva med enakimi. Tole zveni, kot da bi izrekel kompliment, pa vendar berite naprej. Namesto da bi se na enem izmed prvih televizijskih intervjujev najprej zahvalila vsem poštenim davkoplačevalcem, da ob teh težkih časih in enormnih davčnih obremenitvah izpolnjujejo davčne obveznosti, je raje prevzela vlogo »Ramba«, oziroma prve med enakimi. Za koreografijo je manjkala le še poševna čepica na glavi in kalašnikov v rokah, za vse ostalo so poskrbeli cariniki, odslej leva roka (ali desna noga) davčnih inšpektorjev (saj veste, pečatenje lokalov, štetje denarja v blagajnah itd.). Če bi kdo držal še metlo v roki, bi bil prepričan, da je ravnokar nastopila Noč čarovnic.

Res je, da manjka davčne kulture pri davčnih zavezancih, vendar – dragi moji – kaj pa pričakujete od davkoplačevalcev? Slovenija je postala davčno represivna država, začenši z borci za lupanje davkoplačevalcev in davčnimi obremenitvami, na drugi strani pa s sramotnim, neekonomičnim trošenjem davkoplačevalskih sredstev. Še več, gre celo za zajedanje bodočih rodov davkoplačevalcev z nevzdržnim zadolževanjem, izključno za privilegije in obstoj dela (večinskega?) volilnega telesa. Če k temu še prištejemo nekatere davčne preglede oz. način izvajanja davčnih pregledov, moram s psihološkega zornega kota podati ugotovitev, da se prav čudim, da nekateri davčni zavezanci ne počijo kdaj kakšnega brdavsa po glavi. Sam sem se že kot pooblaščenec začasno umaknil iz vseh postopkov davčnega inšpekcijskega nadzora, ker se bojim, da bi kdaj kateremu davčnemu zavezancu za izpolnitev dejanja iz prejšnjega stavka posodil kar mojo mesarico.

Ne podpiram davčnih utajevalcev in ne odobravam davčnih utaj. Glede na obstoječo situacijo pa me ni več sram priznati, da mnoge med njimi skušam razumeti, kadar se borijo za svoj ekonomski obstoj. Tako kot borce za davke pa preziram davčne utajevalce, katerim je to postal že skoraj poklic ali zaradi prekomernega pohlepa izvajajo davčne akrobacije. In da ne bo nesporazuma – mnogi med njimi brez ustrezne politične volje ter seveda ustrezne politične kulture ne bodo nikdar ustrezno sankcionirani, pa naj »Rambo« še tako razgraja po televiziji.

Le kam smo zabredli, da namesto obeleženja noči čarovnic 1 x letno doživljamo preporod čarovništva v Sloveniji ter sežiganje zadnjih, enormno potrpežljivih davkoplačevalcev?!

Vedno vaš
davčni Martin Krpan

www.Davkoplacevalci.com

P.S. Če si nekateri upajo predlagati davek na pse, si tudi jaz upam predlagati davek na politike!

Vaša ocena:
Slabo  Dobro
Povprečna ocena 5.00 ( 6 ocen )
Slabo  Dobro

    

Napišite svoj komentar

Komentirajo lahko le uporabniki, ki se prijavijo s svojim uporabniškim imenom.

Če ga še nimate, ga lahko pridobite brezplačno.

Ime: 
Geslo: 
 
Indeks%Tečaj
SBITOP0,89%717,59
Delnica%Tečaj
KRKG0,19%52,90
PETG2,52%325,00
TLSG-0,56%71,10
MELR0,00%68,00
KBMR0,00%0,00
GRVG3,90%6,00
Sklad%VEPDatum
KD Indija - Kitajska, delniški2,272,390021.11.17
Infond BRIC, delniški podsklad2,1625,264021.11.17
KD Novi trgi, delniški1,887,510021.11.17
NLB Skladi - Zahodni Balkan delniški-0,151,554721.11.17
Fleksibilni mešani podsklad – Jugovzhodna Evropa ALTA.SI-0,380,921321.11.17
Podsklad denarnega trga ALTA MONEY MARKET0,001,045621.11.17
Vir: Vzajemci.com
ValutaRazmerjeČas
EURUSD1,16232.11.
EURCHF1,16632.11.
USDJPY114,11302.11.
USDCHF1,00352.11.